TOLERANCJA NA KIŁĘ KAPUSTY

2018-10-11

 

ODMIANY MIESZAŃCOWE DEKALB® - POŁĄCZENIE WYSOKIEGO POTENCJAŁU PLONOWANIA I TOLERANCJI NA KIŁĘ KAPUSTY

 

 

Czy wiesz, że tolerancja na kiłę kapusty występująca w niektórych odmianach DEKALB® zapewnia Ci ochronę plonu w przypadku upraw rosnących na polach zainfekowanych głównymi szczepami tej choroby?

 

 Zabezpiecz swoje uprawy rzepaku, wybierając odpowiednie odmiany DEKALB® odporne na choroby.

 

  • Kiła kapusty zazwyczaj powoduje straty w plonie siegające do 0,3 t/ha na każde 10% roślin zakażonych chorobą.
  • Zarodniki pierwotniaka Plasmodiophora brassicae wywołującego kiłę kapusty mogą przetrwać w glebie nawet 15 lat lub dłużej.
  • Jednym ze sposobów zapobiegania stratom powodowanym przez kiłę kapusty jest wybór odmian tolerancyjnych na tę groźną chorobę.

 

Od kilkunastu lat producenci borykają się ze stale narastającym problemem – najgroźniejszą z chorób porażających rośliny rzepaku – z kiłą kapusty. Chorobę tę coraz częściej można spotkać na polach, na których nigdy wcześniej nie występowała. Niezależnie od lokalizacji i pory roku, kiła kapusty zazwyczaj powoduje straty na poziomie 0,3 t/ha na każde 10% roślin zakażonych chorobą, a największe straty w plonach mają miejsce podczas suchych lat, ktore nadwyrężają osłabiony system korzeniowy. Cieplejsze, bardziej wilgotne miesiące jesienne szczególnie sprzyjają jej nasileniu, a prognozy zmian klimatycznych sugerują eskalację zagrożeń w nadchodzących latach.

 

Szeroka gama alternatywnych żywicieli choroby – w tym roślin krzyżowych i różnych gatunków warzyw kapustnych – sprawia, że poziomy inokulum w glebie nawarstwiają się na skutek braku upraw rzepaku. Fakt, że stadia przetrwalnikowe są bardzo wytrzymałe i mogą przeżyć w stanie uśpionym przez 20 lat jeszcze bardziej komplikuje sprawy.

 

Co więcej, kiły kapusty nie da się zwalczać chemicznie, a dostępne strategie agronomiczne mają dość ograniczone działanie.W tych warunkach najlepszym sposobem walki z rosnącym zagrożeniem jest jego wczesne rozpoznanie, zidentyfikowanie obszarów narażonych na ryzyko i zapewnienie im kompleksowej ochrony. Pracujemy nad wyodrębnieniem cechy odporności na najpopularniejszą postać kiły kapusty w coraz większej liczbie odmian, aby wybrnąć z tej sytuacji. Wszystkie odmiany tolerancyjne na kiłę kapusty narażone są na uszkodzenie systemu korzeniowego przez inne postaci tej choroby.

 

Mimo że nie odznaczają się jeszcze równie dużym potencjałem plonowania, co nasze najbardziej produktywne odmiany, mieszańce tolerancyjne na kiłę kapusty w znacznym stopniu je przewyższają pod względem zdolności radzenia sobie na zainfekowanych glebach i przynoszenia zysków z plonów uzyskanych na polach, na których opłacalna uprawa innych odmian nie byłaby możliwa.

 

Nasze tolerancyjne na kiłę kapusty odmiany mieszańcowe posiadają również cały szereg innych przydatnych cech – wcześniej dostępnych wyłącznie w innych naszych odmianach klasycznych – takich, jak bardzo dobry wigor jesienny i silny system korzeniowy, co daje im jeszcze większą tolerancję na infekcje powodowane przez inne szczepy choroby, których nie są w stanie zwalczyć tylko dzięki samej tolerancji na kiłę kapusty.

 

Stosowanie odmian tolerancyjnych na kiłę kapusty polecamy jako jeden z elementów programu zarządzania uprawą.

 

Istotne agrotechniczne metody zwalczania zalecane przez nas przy odmianach charakteryzujących się tolerancją na kiłę kapusty to:

 

  • Zachowanie co najmniej 4-letniego odstępu w uprawie rzepaku ozimego;
  • Eliminacja wszelkich problemów ze zbytnią gęstością gleby lub jej drenażem;
  • Regularne sprawdzanie pH gleby we wszystkich częściach pola;
  • Stosowanie wapniowania, w celu utrzymania odczynu pH na poziomie ≥ 7;
  • Unikanie wczesnych siewów rzepaku ozimego;
  • Korygowanie niedoborów boru;
  • Sprawdzanie gleby pod kątem obecności kiły kapusty na wybranych polach niezainfekowanych chorobą;
  • Zapobieganie przenoszeniu ziemi przez maszyny rolnicze.

 


Pobierz ulotkę z propozycją rozwiązań