Kontrola uprawy

Kontrola uprawy

2016-08-05
Kontrola uprawy

Jakiego rodzaju kontrolę należy przeprowadzić? 

Kontrola uprawy powinna mieć miejsce po opisanych wyżej etapach rozwoju. Dotyczy to zwłaszcza wschodów oraz fazy 4-8 liści, kiedy nie istnieje możliwość reakcji w przypadku problemów. 

 

Wschody 
Jeżeli ostateczna liczba wschodzących roślin jest zbyt mała, zdiagnozuj przyczynę. W przypadku współczynnika wschodu poniżej 60% konieczne może się okazać ponowny wysiew.

 

Ponowny oprysk w fazie 4-8 liści 
Sprawdź, czy herbicyd zadziałał. Jeżeli nie, ustal rodzaj chwastu (lub chwastów) i właściwy współczynnik, następnie zastosuj opryski szerokopasmowe lub punktowe. 

 

Żyzność/dostępność do składników odżywczych 
Czy występują objawy deficytów odżywczych? Jeśli tak, działaj. Po osiągnięciu pełnej wysokości niewiele można zrobić. 
 
Okres po kwitnieniu 
Sprawdź stan odżywienia kolby. Czy występują w niej luki? Jak prezentuje się wczesne wypełnienie? 

4-6 tygodni po kwitnieniu 
Monitoruj postępy w wypełnieniu kolby. Sprawdź, czy roślina wykorzystuje do tego własną zgromadzoną wodę i składniki odżywcze (kanibalizacja) czy też wydobywa je z gleby. Przyjrzyj się liściom poniżej kolby. Bardzo szybko reagują one na dostępność składników odżywczych i wody. Jeśli zaobserwujesz zjawisko kanibalizacji, zastanów się nad jego przyczyną. Czy to woda czy substancja odżywcza (azot)? Jeżeli kanibalizacja oparta jest na składniku odżywczym, w następnym roku konieczna będzie korekta.